Skip to main content

De enige constante is verandering


Elke verandering vraagt in de basis om gedragsverandering. Een andere manier van kijken, denken en doen dan dat je gewend bent. Waarmee begin je en hoe doe je dat?


Stel je eens voor dat bij ziekteverlof of veranderende inzetbaarheid door bijvoorbeeld overbelasting of oververmoeidheid, er ook een appél wordt gedaan op ander gedrag. Naast je oorspronkelijke probleem van oververmoeidheid wordt er ook nog eens gerammeld aan het vertrouwde in gedrag en houding. Dit is dubbel lastig en vraagt om zelfonderzoek, zelfreflectie en om je doosje zelfkennis te vullen. De ontdekkingstocht naar ander en nieuw gedrag kun je in 3 fases doorwerken:

  1. Bewustwording
  2. Eigenaarschap
  3. Andere keuzes

Bewustwording over het feit dat het oude, vertrouwde gedrag niet meer voldoet. De (h)erkenning dat ander en nieuw gedrag gewenst is, midden in deze onprettige situatie van oververmoeidheid. Een menselijke neiging is om bij Jan en alle man (boeken en goeroes) erkenning te zoeken en/of te gaan klagen maar NIET te veranderen. Tijdens de fase van bewustwording is het van belang dat je opschuift naar eigenaarschap van je problemen.

Eigenaarschap draag je door jezelf voortdurend af te vragen: Wat kan ik nog wel? Waar heb ik nog wel invloed op? Je zoekt de oplossingen van binnenuit i.p.v. het buiten jezelf te leggen. Wanneer je in staat bent om volledig eigenaar te worden van je situatie en problemen, dan hoef je niemand meer “de schuld” geven. De behoefte om het buiten jezelf te leggen, om te klagen of naar (ongepaste) erkenning te zoeken verdampt. Andere keuzes maak je, vanuit eigenaarschap, nu zeer gemotiveerd omdat “het oude” niet meer werkt of omdat je dat niet meer wilt. Pijn en problemen (oververmoeidheid) zijn op deze manier je drijvende kracht om je gedrag te veranderen en een stabiel mens te worden.